Το κέντρο μας σας παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες Ορθοβιολογίας.

Επικοινωνήστε τώρα μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες.


Η Ορθοβιολογία (Orthobiologics) είναι ένα πεδίο επιστημονικής έρευνας που κερδίζει συνεχώς έδαφος στη σύγχρονη Ορθοπαιδική και βασίζεται στη χρήση της ανθρώπινης βιολογίας προς αποκατάσταση μυοσκελετικών προβλημάτων. Οι ορθοβιολογικές θεραπείες χρησιμοποιούν κύτταρα και πρωτεϊνες που υπάρχουν στο σώμα μας με σκοπό την αναγέννηση και αποκατάσταση δομών όπως τένοντες, μύες, σύνδεσμοι, οστά κ.α.

Μία από τις συχνότερα εφαρμοζόμενες θεραπείες της είναι οι αυξητικοί παράγοντες (PRP’s). H εν λόγω τεχνική βασισμένη στη φιλοσοφία της αυτοθεραπείας αποτελεί μία από τις πιο σύγχρονες και φυσικές μεθόδους αποκατάστασης τραυματισμών τόσο σε αθλητές όσο και στον κοινό πληθυσμό. Η λογική είναι η ηθελημένη ενεργοποίηση του αμυντικού και επουλωτικού μηχανισμού του ανθρώπινου οργανισμού που αφορά στα αιμοπετάλια και στις ειδικές πρωτεϊνες που ενεργοποιούνται, τους λεγόμενους αυξητικούς παράγοντες. Αυξάνοντας τη συγκέντρωση των εν λόγω ουσιών σε μία ήδη εγκαταστημένη βλάβη αποσκοπούμε σε μια κατά πολύ ισχυρότερη αντίδραση με πολλαπλάσιο αποτέλεσμα της άμυνας του ίδιου του οργανισμού.

Στόχος η ασφαλής και γρήγορη επούλωση τραυματισμένων ιστών, όπως τένοντες και μύες, όπως επίσης και η επιβράδυνση των καταστροφικών αλλοιώσεων της οστεοαρθρίτιδας σε αρθρώσεις όπως αυτή του γόνατος και του ώμου.

Στην πράξη

Η θεραπεία είναι ασφαλής, πραγματοποιείται στα πλαίσια του ιατρείου και διαρκεί περί τα 30’.

Γίνεται αιμοληψία από τον ασθενή με αφαίρεση μικρής ποσότητας αίματος. Στη συνέχεια το αίμα υποβάλλεται σε ορισμένη διαδικασία φυγοκέντρησης και ενεργοποίησης και στη συνέχεια απομονώνεται το συγκεκριμένο στρώμα του φυγοκεντρημένου αίματος το οποίο και ενίεται στην πάσχουσα περιοχή.

Η δράση της θεραπείας που βασίζεται στην αποκοκκίωση των αιμοπεταλίων και την έκκριση των αυξητικών παραγόντων (PDGF, TGF-β, VEGF, EGF, FGF, IGF-1) συνεχίζεται για 7 περίπου ημέρες.

Ο ασθενής μπορεί να επανέλθει πλήρως και άμεσα στις δραστηριότητές του με την εφαρμογή παγοθεραπείας ή τη χρήση απλών αναλγητικών σε περίπτωση άλγους στην περιοχή.

Πλεονεκτήματα θεραπευτικής μεθόδου

Φυσική μέθοδος χωρίς χρήση φαρμάκων, σε περιβάλλον εξωτερικού ιατρείου συχνά ως μονοθεραπεία ή με μία επαναληπτική θεραπεία σε εμμένουσες περιπτώσεις.

Μειονεκτήματα

Η θεραπεία εξαρτάται κατά βάση από τη μέθοδο παρασκευής των αυξητικών παραγόντων με συνέπεια αύξηση του κόστους προκειμένου να επιτευχθεί το βέλτιστο αποτέλεσμα.

Παρατίθενται ενδεικτικά συχνές παθήσεις που αντιμετωπίζονται με αυξητικούς παράγοντες

  • Αρχόμενη οστεοαρθρίτιδα ώμου και γόνατος
  • Έξω και Έσω επικονδυλίτιδα του αγκώνα
  • Διάστρεμμα αντίχειρα
  • Τροχαντηρίτιδα
  • Χονδρομαλάκυνση επιγονατίδας
  • Τενοντίτιδα τετρακέφαλου, επιγονατιδικού αχιλλείου, στροφικού πετάλου (υπερακανθίου)
  • Περιοστίτιδα κνήμης
  • Διάστρεμμα ποδοκνημικής
  • Πελματιαία απονευρωσίτιδα (άκανθα πτέρνης)